Een prachtige hobby....

In het begin van de jaren '90 ging ik voor het eerst met de genealogie aan de slag. Mijn neef kwam op het idee om samen met mij de voorouders aan mijn moeders kant in kaart te gaan brengen. En het duurde niet lang voordat deze nieuwe prachtige hobby mij in de greep had.

Voor het verzamelen van de benodigde informatie, de bouwstenen voor de stamboom, was je destijds aangewezen op het bezoeken van diverse archieven in het land. Daarnaast waren er bijvoorbeeld de collecties van het Centraal Bureau voor de Genealogie (CBG) in Den Haag. Het raadplegen van de Burgerlijke Stand, het Bevolkingsregister of kerkelijke registers etc. was enkel mogelijk bij de archieven zelf in de studiezaal. En daarmee was de zoektocht naar je voorouders in die jaren een tijdrovende bezigheid.

Met de opkomst van het internet is de aard van de gezochte informatie voor de genealoog uiteraard niet veranderd maar de praktijk van het onderzoek des te meer. Dankzij enorme inspanningen van de Nederlandse archieven en andere organisaties (o.a. de universitaire bibliotheken) zijn inmiddels gigantische hoeveelheden data  voor stamboomonderzoekers op het internet beschikbaar. En niet alleen de totale omvang van dat materiaal, ook de toegankelijkheid van die informatie op internet is steeds groeiende door een toenemende indexering.  

Door al deze ontwikkelingen biedt juist het internet tegenwoordig de genealoog de handvaten voor het vinden van voorouders en het bouwen van de stamboom. En dat maakt het opstarten van zo'n zoektocht wel wat makkelijker: thuis achter de eigen PC kun je in alle rust je eerste stappen op het genealogische pad gaan zetten. Dan is het wel zo handig als je de beschikking kunt hebben over een flink aantal links naar de belangrijkste sites. Hopelijk kan deze site daarbij een handreiking bieden. Voor bijkomende gegevens van voorouders (bijvoorbeeld pachtcontracten, koopovereenkomsten of personeelsdossiers) zal men nog altijd op het fysieke bezoek aan archieven in het land zijn aangewezen. Juist die combinatie, thuis op de PC én af en toe naar het archief, heeft mij altijd goed bevallen. Het levert mij al jaren boeiende inkijkjes in het familieverleden en een van de mooiste hobby's.

Hans Heger