Het Begin

  • Een zoektocht naar voorouders start het beste kort bij huis, in de hedendaagse familiekring. Wat leeft er binnen de familie aan verhalen en anekdotes? En hoe staat het met de verzameling van familiefoto's; zijn er familieleden die oude kiekjes nog kunnen toelichten? Denk bijvoorbeeld ook aan eventuele dagboeken van vroegere tijden. De informatie uit deze bronnen is voor de genealoog vaak erg nuttig.
  • Breng de kerngegevens van de huidige familieleden in kaart. Voor ons onderzoek is dat de volgende informatie: volledige voornamen, achternamen, geboortedatum en -plaats, huwelijksdatum en -plaats, en evt. overlijdensdatum en -plaats. Daarnaast de beroepen en woonadressen
  • Geboorte, huwelijk en overlijden dienen verplicht te worden geregistreerd in de Burgerlijke Stand (BS) van de plaats van handeling. In Nederland is dit het geval sinds 1811. Daarmee biedt de Burgerlijke Stand de genealoog een ware goudmijn om vanuit het heden op zoek te gaan naar de eerste generaties voorouders die buiten ons tegenwoordig blikveld vallen. En dan van daaruit verder terug in de tijd.....
  • Toch is er een lastig probleem met de Burgerlijke Stand juist bij het begin van een stamboomonderzoek: de openbaarheid van de akten is om redenen van privacy beperkt. Akten van overlijden komen na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten pas na 100 jaar vrij voor inzage.
  • Voor de genealoog is het zaak deze perioden te overbruggen en een betrouwbaar ankerpunt te vinden bij een vrij inzichtelijke akte van een directe voorouder, bijvoorbeeld een geboorteakte vóór 1922. Is dat ankerpunt eenmaal zeker bereikt (het betreft inderdaad de directe voorouder!), dan kan het onderzoek normaliter vol verder het verleden in. Zie beneden voor tips om zeker bij dat ankerpunt te komen.
  • Gebruik voor de zoektocht in de vrij inzichtelijke akten van de Burgerlijke Stand in Nederland eerst en vooral de WieWasWie.nl .

In het kort:

Verzamel verhalen, anekdotes, evt. dagboeken en foto's in de familiekring.

Noteer de genoemde kerngegevens van de huidige familieleden.

Door wetgeving inzake de privacy is de BS van de laatste honderd jaar beperkt toegankelijk. Zoek een betrouwbaar ankerpunt dat dit kan overbruggen. Gebruik voor beschikbare akten vooral de WieWasWie.nl . Voor geboortejaren waarvan de akten nog niet toegankelijk zijn kan men zoeken in de opgaven van de BS in kranten uit die tijd. Raadpleeg daarbij de website https://www.delpher.nl/ .