Over WieWasWie.nl

Wie tegenwoordig in Nederland begint met het bouwen van een stamboom, zal binnen zeer korte tijd uitkomen bij WieWasWie.nl . De website die toch pas in 2013 van start ging, is nu allang een van de beeldbepalende punten in het Nederlandse genealogische landschap. Die positie dankt de WieWasWie eerst en vooral aan de functie die ze in dat landschap vervult: de centrale toegang voor genealogen tot de oude Burgerlijke Stand, de Bevolkingsregisters en de DTB-registers.

De enorme database van de WieWasWie is tot stand gekomen door de samenwerking van diverse Nederlandse archiefinstellingen (o.a. in het project Genlias) en het Centraal Bureau voor de Genealogie (CBG Centrum voor Familiegeschiedenis). Deze laatste instantie is de huidige eigenaar van de website. Door de opzet van de database bestrijkt de WieWasWie geheel Nederland. En daarmee is de zoekmachine eveneens Nederland-dekkend.

Voor de gebruiker is dat echt ideaal om snel familieleden te vinden in de BS, BR of de kerkelijke DTB-registers door heel Nederland. Daarbij is de zoekmachine van de WieWasWie ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. De zoekmogelijkheden variëren van zeer eenvoudig tot uiterst specifiek; dit alles is afhankelijk van het aantal zoekvelden dat men wenst in te vullen.

Zoeken enkel op de achternaam levert natuurlijk een groot aantal treffers op. Vult men meer zoekvelden in, zoals bijvoorbeeld de voornaam, de rol van de persoon in het document of een eventuele plaatsnaam, dan is het resultaat aan treffers beperkter maar nauwkeuriger. 

Het gebruik van de WieWasWie is gratis wat betreft eenvoudige zoekfuncties. Met een premiumabonnement krijgt men extra zoekopties: bijvoorbeeld zoeken met wildcards (erg handig bij verschillende schrijfwijzen van een achternaam) en zoeken op de combinatie van twee achternamen (zo spoort men snel kinderen van twee ouders op!).  

Het zal inmiddels duidelijk zijn: een genealoog in Nederland zal altijd bij de WieWasWie uitkomen.

Zoekresultaten worden in de WieWasWie weergegeven met documentdetailpagina's. Aldaar verschijnt de belangrijkste  informatie van het betreffende document. Daarnaast kan men bij een aantal resultaten `doorlinken' naar een scan van de originele akte.

Toch is met dat laatste voor de WieWasWie nog veel werk aan de winkel. Scans of downloads van de originele akten ontbreken nog erg vaak. En juist die originele akten bevatten vaak nog belangrijke elementen of informaties, bijvoorbeeld de handtekening van overgrootvader......

Juist op het vlak van de originele akten is er in de internationale genealogie een grote website werkelijk ongeëvenaard: FamilySearch. Zij is ook voor de Nederlandse genealoog onmisbaar en verdient volop onze aandacht.