Computerprogramma's om je stamboom digitaal te bouwen

 

Wie nog maar net met een stamboomonderzoek is begonnen, zal merken dat er al snel heel wat informatie is verzameld. De vraag dient zich dan aan hoe die data het beste kunnen worden bewaard en verder uitgebouwd met nieuwe gegevens? In vroeger tijden gebeurde dat natuurlijk geschreven of getypt op papier; tegenwoordig gaat de voorkeur uit naar digitale vormen van bewaren en stamboom bouwen.

Het zijn juist de kerngegevens van een stamboomonderzoek (geboorte/doop, huwen, overlijden/begraven, beroepen en adressen etc.) die zich bij uitstek lenen voor het verwerken met daar op afgestemde computerprogramma's. Ervaring leert ook dat een algemeen data-programma als Excel minder goed bevalt: de overzichtelijkheid gaat vrij snel verloren. Het advies is dan ook om in ieder geval een programma te gebruiken dat specifiek voor stambomen is ontwikkeld.

Op het internet zijn zowel webservices, als computerprogramma's voor het verwerken van stambomen beschikbaar. Sommige daarvan zijn gratis of gratis bij beperkt gebruik, voor andere is een aanschafprijs of een abonnement verschuldigd. De meeste diensten gebruiken de GEDCOM-standaard voor de stamboombestanden. GEDCOM-bestanden hebben het voordeel dat ze vrij gemakkelijk van het ene naar het andere stamboomprogramma kunnen worden geëxporteerd.

Het aanbod van genealogische programma's en webservices is vrij omvangrijk. Naast de prijs zijn er bij dit aanbod verschillen in de hoeveelheid en de aard van de informatie die men per programma kan onderbrengen. Hieronder volgen een aantal links naar de meest gebruikte programma's en services. Zelf heb ik eerst en vooral brede ervaring met MyHeritage.