Over MyHeritage:

Met meer dan 50 miljoen gebruikers is MyHeritage wereldwijd één van de populairste online platforms onder genealogen. Sinds een aantal jaren maak ik zelf ook gebruik van MyHeritage en daarom wil ik het programma hier kort bespreken.

Met MyHeritage heeft de genealoog zowel een computerprogramma als een webservice, een platform voor de publicatie van de stamboom, ter beschikking.

De Family Tree Builder (FTB) van MyHeritage is een krachtig, stabiel en overzichtelijk programma waarmee (ook offline) de stamboom kan worden opgebouwd. De software geeft de onderzoeker daarbij de mogelijkheid om per persoon een groot palet aan informatie in te voeren. Naast de kerngegevens zoals geslacht, voornamen, achternaam, geboortedatum en -plaats, huwelijksdatum en -plaats en overlijdensdatum en -plaats, kunnen o.a. de volgende data per persoon worden toegevoegd:

de doodsoorzaak, plaats van begraven, aanvullende namen (doopnaam, roepnaam), beroep (-en), genoten opleiding, godsdienst, nationaliteit, titel, woonadressen, telefoon en (zelfs!) een emailadres. Daarnaast laat de FTB voldoende ruimte om bronnen te kenschetsen: bronvermelding, datering, citaten uit de bron en een eventuele indicatie van de betrouwbaarheid van de bron. Een apart tabblad is beschikbaar voor het invoeren van meerdere notities; die zijn naar keuze privé of openbaar. Verder verschijnen ingevoerde en gedateerde gegevens op het tabblad `Feiten' in een duidelijk chronologisch overzicht. Ook voor een fysieke beschrijving, zelfs met eventuele DNA-merkers, is er ruimte gelaten. Bovendien biedt de FTB in de betaalde versie van MyHeritage alle plaats voor het toevoegen van foto's.  

Relaties worden in de Family Tree Builder opgebouwd door nieuwe personen toe te voegen als dochter, zoon, vader, moeder, echtgenoot of echtgenote van reeds eerder ingevoerde personen. Op die wijze krijgt de stamboom langzaam maar zeker gestalte. Overigens is het ook mogelijk om een nieuw ongerelateerd persoon toe te voegen. 

 

Een zeer sterk punt van MyHeritage is toch vooral het `twee-in-één-pakket': het computerprogramma FTB wordt gecombineerd met een webservice waarop de aangemaakte stamboom direct in een Familie Website kan worden gepubliceerd. Wijzigingen in de stamboom kan men bovendien zowel in de Family Tree Builder als op de Familie Website doorvoeren: FTB en de website kunnen te allen tijde met elkaar worden gesynchroniseerd.

Als onderzoeker bent u, normaliter, ook de beheerder van de website met uw stamboom. Vanaf die website kunt u, via emailadressen, familie (en eventuele vrienden en kennissen) uitnodigen om gratis lid te worden van uw site. Leden hebben inzage in de gehele website maar de bevoegdheid om wijzigingen aan te brengen komt toe aan de beheerder. Daarnaast hebt u de keus om bezoek aan de website voor iedereen open te stellen of te beperken tot de leden. 

De lay-out van de website is naar mijn mening zeer aantrekkelijk, al blijft dat natuurlijk een zaak van persoonlijke voorkeur. Met de diverse diensten en opties die MyHeritage intussen via de familiesite aanbiedt, is het bedrijf zelfs baanbrekend en vernieuwend te noemen.                                                              Misschien geldt dat niet voor het overzicht van aanstaande verjaardagen van personen in de stamboom maar handig is zo'n lijstje natuurlijk wel! Verder kan men allerlei statistieken van de totale stamboom raadplegen; ook is een geografische spreiding van de leden beschikbaar. Daarnaast is er de optie om diverse tijdlijnen, kleurrijke diagrammen en posters uit te werken met daarin de stamlijnen van een gekozen persoon uit de stamboom.                                                                                                                                          De opties om de stamboom weer te geven zijn uitstekend: men kan ieder persoon uit de stamboom selecteren en daar vervolgens de familie-, de stamboom-, de waaier- of de lijstweergave voor kiezen. De familieweergave toont de indeling per gezin, de stamboom- en waaierweergave geven de directe voorouders en de lijstweergave geeft een uitgebreid overzicht op basis van de graad van verwantschap.

Hieronder volgen voorbeelden van die respectievelijke weergaven:

Welke weergave de voorkeur verdient, hangt vaak af van welke relaties in de stamboom men nu weer onder de loep neemt. De ene keer kan de nadruk op bepaalde gezinnen liggen, de andere keer bijvoorbeeld op de directe biologische voorouders van één bepaald persoon. In het eerste geval neem je de familieweergave, bij het tweede de stamboom- of waaierweergave. De ervaring leert dat je juist door die verschillende weergaven op den duur meer inzicht in de totale stamboom krijgt. Het geeft het werken met de data als het ware enige flexibiliteit en dat is een grote plus voor deze website.

Daarnaast is MyHeritage baanbrekend en vernieuwend te noemen vanwege enkele diensten die het aanbiedt op basis van nieuwe technologie. Met de DNA-kit verwierf MyHeritage redelijk wat bekendheid door reclames op radio en TV. Op basis van deze DNA-test kunnen bij benadering etnische groepen en regio's waar men oorspronkelijk vandaan komt, worden achterhaald. Verder stelt MyHeritage enkele vernieuwende fototechnologieën aan de gebruiker ter beschikking. Zo kan men zwart-witfoto's of vergeelde kleurenfoto's uploaden en ze laten inkleuren. Ook is het mogelijk om vage foto's scherp te laten stellen. Tenslotte kan men zelfs gezichten op foto's animeren: dwz laten bewegen in beeld.

Toch een kleine opmerking hierbij: 

Met het automatisch inkleuren van oude zwart-witfoto's nam ik eens de proef op de som. Mijn vader voetbalde vroeger bij VVV uit Venlo. En daar heb ik nog een mooie oude elftalfoto in zwart-wit van in mijn bezit. Zoals iedere fan natuurlijk weet, speelt die club sinds jaar en dag in geel en zwart gestreepte shirts, Een mooie foto dus om dat inkleuren 'ns uit te proberen. Het resultaat viel helaas nogal tegen.....in plaats van geel-zwart kwamen er paars-grijs gestreepte shirtjes tevoorschijn! Er lijken dus nog wat kinderziektes in die nieuwe fototechnologie te zitten. 

In het algemeen ben ik zeer tevreden met MyHeritage. Het is een erg gebruiksvriendelijk programma, gecombineerd met een uitstekende website. Heb ik dan verder geen punten van kritiek? Zeker wel. Het `twee-in-één-pakket' is bepaald niet goedkoop te noemen!

Aanmelding bij MyHeritage is gratis voor een stamboom tot 250 personen. Dat is natuurlijk prettig om het programma uit te proberen en zelfs goed te leren kennen. Maar de ervaring leert dat de genealoog die een beetje vooruit wil, echt niet genoeg heeft aan dat maximumaantal. MyHeritage kent enkele verschillende betaalde abonnementen. Wil men echter een onbeperkte grootte van het aantal personen in de stamboom (of op z'n minst tot boven de 2500), dan resteren het PremiumPlus of het Compleet-abonnement. De kosten van deze abonnementen (1e jaar wat goedkoper) zijn respectievelijk 189 en 259 euro per jaar. Dat zijn erg flinke bedragen! Uiteindelijk heb ik zelf toch voor zo'n duurder abonnement gekozen omdat de genealogie inmiddels een van mijn belangrijkste hobby's was geworden. En MyHeritage biedt bij zo'n abonnement een aantal extra functies en inhoud. Niet alleen het aantal personen in de stamboom is onbeperkt, ook kan men volop foto's toevoegen. Uit privacyoverwegingen ben ik uitermate voorzichtig met het plaatsen van foto's van (nog levende) personen. Maar het bleek al snel erg handig om van de diverse gevonden akten foto's van de originelen te maken en deze dan te publiceren bij de betreffende persoon in de stamboom. Verdere bijkomende functies die MyHeritage bij duurdere abonnementen biedt, hebben vrijwel allemaal betrekking op het vergroten van je stamboom met nieuwe resultaten. MyHeritage controleert vaak op `matches' van gegevens uit jouw stamboom met andere bronnen, zoals stambomen van andere gebruikers en andere databanken. Als abonnee krijg je daar een paar keer per week bericht van door MyHeritage.

Al is het voornaamste minpunt van MyHeritage bij uitvoerig gebruik vooral de prijs, daar staat toch tegenover dat het pakket voor de genealoog uitermate veel te bieden heeft, en onder de verdere programma's zijn gelijke niet vindt.